• BIST 8718.11
  • Altın 2246.949
  • Dolar 32.3335
  • Euro 35.1933
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 2 °C

Öksürüğün, Gribin, Bronşitin ve Astımın Doğal Şifası, Tam Mevsimi

Öksürüğün, Gribin, Bronşitin ve Astımın Doğal Şifası, Tam Mevsimi
Öyle Bir Faydası Varki Şıp Diye Anında Kesiyor

Töngel, Japon erik, beşbıyık, ezgil, gelin boğan ve sarı erik gibi farklı isimlerde de bilinmektedir. Muşmula, gülgiller ailesinden birisi olan muşmula; kış mevsimi gelince yapraklarını döken çalı tipi bir ağacın meyvesidir. Muşmula; Hindistan, Japonya ve Moldova başta olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde üretilmektedir.

1-20190127193831.jpg

Ayrıca bizim ülkemizin de çeşitli bölgelerinde yetişebilmektedir. Muşmula ağacı; yaklaşık 3 metreye kadar uzayabilen ve pembe- beyaz renklerinde çiçekleri açan bir ağaç türüdür. Bu ağaçtan elde edilen muşmula meyvesi; olgunlaşmasının ardından Eylül-Ekim aylarında hasadı yapılır. Hatta kış aylarına kadar hasadı devam edebilmektedir. Bu meyvenin en önemli özelliklerinden biri de; iyice olgunlaşmadan yani henüz yeşil renkteyken tüketilmemesidir. Çünkü bu haliyle buruk gelebilen acı bir tada sahiptir. Tam anlamı ile olgunlaşan muşmula, kırmızımsı veya kahverengini andıran renge dönüşür. Ceviz büyüklüğünde olan muşmula, yabani olarak dağlarda da yetişebilen bir meyvedir. Sert iklimleri seven bu meyve, üretildiği bölgeye bağlı olarak farklı cinslerde bulmak mümkündür. Fakat tüm cinslerinde içerdiği ekşimsi tat, her bölgede ortaktır.

2-20190127193831.jpg

Muşmula, besin değeri oldukça yüksek olan bir meyvedir. Bünyesinde potasyum, fosfor, kalsiyum, demir bileşenlerinin yanı sıra; A, B1, B2 ve C vitaminleri bulunmaktadır. Ayrıca lif içeriği de çok zengindir. Kalorisi düşük bir meyve olmasından dolayı, kilo vermek isteyenler için de cazip bir meyvedir. Uzun yıllardır şifa kaynağı olarak tüketilmektedir. Muşmula, meyve halinin dışında; pekmezi, reçeli, marmelatı, turşusu ve sirkesi yapılabilen çok çeşitli bir bitkidir. Bunun yanı sıra, yaprak ve çekirdeklerinden çay da yapılabilme özelliğine sahiptir. Bu sayede farklı şekillerde faydalanılması sağlanır. İnsan sağlığı için pek çok yararı olan muşmula, ne yazık ki yaygın olarak tüketilen meyveler arasında değildir. Ancak kış aylarının en önemli meyvelerinden birisi olduğunu söyleyebiliriz. Muşmula faydaları nelerdir? Muşmulanın en etkili olduğu organlardan biri hiç şüphesiz bağırsaklardır. İshali keser, dizanteri ve bağırsak iltihabı gibi, bağırsak hastalıklarını önleyici etkisi vardır. Kan akışını düzene sokar. İçeriğindeki şeker oranı düşük olduğundan, şeker hastaları için ideal bir meyvedir.

3-846.jpg

Ayrıca yapraklarından yapılan çay, diyabet rahatsızlığına da iyi gelmektedir. Böbrek ve mesane taşlarının düşürülmesine yardımcı olur. Böbreklerin daha sağlıklı çalışmasını sağlar. Sindirim sistemi için oldukça faydalı olan muşmula, birçok mide rahatsızlığına iyi gelir. Susuzluk hissinin oluşmasını engeller. Gut hastalığında tedaviye yardımcı olur. Sinir sisteminin güçlenmesine katkıda bulunur ve kişiye sakinlik hissi verir. Öksürük, grip, bronşit ve astım gibi üst solunum yolları hastalıklarında, muşmula çok faydalıdır. Kas, romatizma ve bel ağrılarında ağrı kesici özelliği vardır. Hamile bayanlar için düşük riskini azalttığı söylenmektedir. Vücudumuzda bulunan zararlı maddelerin temizlenmesinde etkisi bulunmaktadır. Kandaki kötü kolesterol seviyesini düşürür. Göz sağlığımıza oldukça faydalı olan muşmula, karaciğer içinde bulunmaz bir nimettir.

4-539.jpg

Güçlü bir idrar sökücüdür. Muşmula, kansızlık problemi yaşayanlarda demir emilimini hızlandırdığı için tedaviye yardımcı olur. Kolon ve cilt kanseri için koruyucu etkisi vardır. Vücuda enerji vererek yorgunluk hissini ortadan kaldırır. Not: Birçok besin gibi muşmulanın da aşırı tüketimi sakıncalı sonuçlara neden olabilir. Bu yüzden, özellikle ciddi rahatsızlıklar için doktora danışılmadan tüketilmemesi tavsiye edilir. Aşırıya kaçmamak gereklidir. Bu önemli bilgi ve yöntemlerden daha fazla kişinin faydalanması için, beğenip, paylaşmayı unutmayın lütfen…

Bu haber toplam 12042 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2014 Şiir Dostları | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.