• BIST 9996.75
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

D-ikkat! Ellerinizi Çıtlatırken Bir Daha Düşünün !

D-ikkat! Ellerinizi Çıtlatırken Bir Daha Düşünün !
D-ikkat! Ellerinizi Çıtlatırken Bir Daha Düşünün !

Çoğumuz canımız s-ıkıldıkça, boş kaldıkça ellerimizle oynarız. Ellerinizi çıtlatırken kendinize büyük z-arar verdiğinizi biliyor musunuz ? Bu haberden sonra, el ve parmak çıtlatmanın ne kadar yanlış bir davranış olduğunu anlayacaksınız. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı

1-20181223215848.jpg

Dr. Yonca Bavlı Eren, kireçlenmeye eklemlerde meydana gelen a-şınma ve y-ıpranmanın neden olduğunu aktardı. Kemiklerin birbirine bağlandığı eklemlerde; karşılıklı kemik yüzeylerinin üzerini kaplayan, a-ğrısız ve kaygan hareketi sağlayan eklem kıkırdağının bulunduğunu anlatan Uzm. Dr. Eren, genellikle 50 yaşından sonra ortaya çıkan h-astalığın ilaç, fizik t-edavi, egzersiz, eklem içi uygulamalar ve c-errahi ile t-edavi edilebildiğini söyledi. Kireçlenme konusunda y-anlış bir i-nanışa da d-ikkat çeken Uzm. Dr. Eren, “Toplumda eklemlerde kireç birikmesi gibi bir i-nanış var. Bu doğru değil. Kireçlenme yaş, kalıtımsal nedenler, yıpranma ve a-şınma, kemik eklemi etkileyen diğer h-astalıklardan dolayı oluşur. A-ğrı, t-utukluk, eklem hareketlerinde k-ısıtlanma ile kendini gösterir. Fizik muayene, radyolojik tetkikler, k-a-n testleri, eklem sıvısı incelemesi ile t-eşhisi konur. İlaçla, fizik t-edavi yöntemleriyle, egzersiz, eklem içi uygulama ile h-asar ilerlemesi önlenebilir ve gerekirse ileri dönemde

2-886.jpg

c-errahi m-üdahale ile t-edavi edilir” diye konuştu. Kireçlenmede en önemli belirtinin a-ğrı olduğuna d-ikkat çeken Yonca Bavlı Eren, dinlenerek geçirilen a-ğrıların, h-astalık ilerledikçe kalıcı hale gelebileceğinin altını çizdi. Kireçlenme ile oluşan eklem a-ğrılarının, genellikle hareket sonrası ortaya çıktığını söyleyen Eren, “K-aza ve y-aralanmalar, eklemi ilgilendiren k-ırıklar, menisküs ve bağ yaralanmaları, eklemde ürik asit birikmesi, m-ikroplu ve m-ikropsuz iltihaplar, hemofili hastalığında tekrarlayan eklem içi k-a-namalar gibi birçok nedenler kireçlenmeye neden olabilir. Ancak en önemli nedenlerden biri a-şırı kiloya bağlı, ekleme binen yükün fazla olmasından dolayı, kıkırdak dokusunda oluşan c-iddi h-asarlardır. Bu nedenle kireçlenme oluşumunu engellemede kilo k-aybı son derece önemlidir. Eklem sağlığını korumada egzersizde önemlidir. Kişiyi z-orlamayan düzeyde haftada 2-3 defa yapılan 20-30 dakikalık düzenli egzersizler eklem sağlığı için faydalıdır” i-fadelerini kaydetti. Uzm. Dr. Eren, “Kişi, k-aza ve y-aralanma gibi olaylar yaşadıysa bu durumu mutlaka d-oktoruyla paylaşmalı. Eklemi a-şırı z-orlayan hareketlerden kaçınmalı. Yüzme, bisiklet, yürüyüş gibi sporlar eklem sağlığı için tercih edilmeli.

3-642.jpg

Çömelme, uzun süre dizlerin üzerinde oturmak, merdiven inip çıkmak eklemlere z-arar vereceğinden bu durumdan mümkün olduğunca uzak durulmalı. Artroz tanısında h-asarın derecesinin belirlenmesinde MR tetkiki önemlidir. Vatandaşlarımızın büyük bir çoğunluğu, MR’ı r-adyasyona neden olduğu gerekçesiyle yaptırmak istemiyor. MR’ın h-astaya r-adyasyon açısından z-ararı yoktur” dedi. Uz. Dr. Eren, toplumda çok sık yapılan el çıtlatmalarının z-ararlı olduğunu söyledi. El çıtlatmalarının, eklemde kireçlenmeye neden olabileceğine vurgu yapan Uzm. Dr. Eren, “Pek çoğumuzun sık yaptığı yanlış bir davranış var. O da el çıtlatma. Biz kesinlikle el çıtlatmayı istemiyoruz. Çünkü el çıtlatma, eklem kıkırdaklarına c-iddi z-arar verir. Kişide kireçlenmeye neden olur. Uzun süre diz üzerinde oturmak, çok merdiven inip çıkmak nasıl dizimize h-asar veriyorsa el çıtlatmak da öyledir.

1-20181223215848.jpg

Alıştıkça çıtlama yaparsınız ve çıtlatma yaptıkça, eklemin kenarındaki sinoviyal dokuda y-ırtıklar ve baloncuklar oluşturuyorsunuz. Bir süre bu sizi rahatlatıyor ama sonra siz yine el çıtlatma ihtiyacı hissediyorsunuz. Sonuçta kendi elinize z-arar veriyorsunuz. Eklem egzersizleri yapın ama asla ellerinizi çıtlatmayın” diye konuştu.

Bu haber toplam 2218 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2014 Şiir Dostları | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.