• BIST 9960.89
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

Bir kalp cerrahına göre, eğer bu mesajın ulaştığı herkes, en az 10 kişiye dağıtırsa, muhtemelen bir kişinin hayatı kurtulabilir.

Bir kalp cerrahına göre, eğer bu mesajın ulaştığı herkes, en az 10 kişiye dağıtırsa, muhtemelen bir kişinin hayatı kurtulabilir.
muhtemelen bir kişinin hayatı kurtulabilir.

Kalp ve Damar H-astalıkları Uzmanı Prof. Dr. İsmet Dindar, özellikle olağan dışı bir efor sırasında, yol yürürken, merdiven çıkarken gelen, dinlenildiği zaman geçen göğüs a-ğrılarının bir ön belirti olduğunu belirtti. Soğuk havalar, a-şırı s-tres ve yemek s-onrası a-ğrının artacağını aktaran Dindar,

1-20190121145008.jpg

“Kalp k-rizi a-ğrısı; göğüste, sol omuz ve sol kolda, mide bölgesinde, bazen çenede ve sırtta b-askı tarzında, çoğunlukla terleme ve ö-l-üm k-orkusunun eşlik ettiği çok c-iddi bir a-ğrıdır. Mide bölgesindeki a-ğrılar çoğu kez bir mide h-astalığı ile karıştırılabilir. Bu tanı da yanılmalara ve gecikmeye yol açabilir. Bu tarzdaki a-ğrılar kalp damarlarında bir daralmanın ipuçları olabilir. Bu durumda olan h-astalar, diyabet, hipertansiyon, şeker yüksekliği ve ailelerinde kalp k-rizi öyküsü gibi r-isk f-aktörlerine de sahip iseler mutlaka d-oktora gitmeli.” dedi.

2-20190121145008.jpg

 

Dindar, a-ğrıların s-on zamanlarda s-ıklıkla gelmesi, daha az eforla oluşması, daha uzun sürmesi gibi değişikliklerin kalp k-rizinin yakın olduğunun bir göstergesi olduğunu v-urguladı. Kalp k-rizi sırasında erken ö-l-ümlerin çoğu kez ritim bozukluğu ve a-ni kalp durmaları nedeniyle meydana geldiğini söyleyen Dindar şöyle konuştu: “Kalp k-rizi geçiren h-astanın yanında bulunan kişi bilinçli ya da bir sağlık görevlisi ise el bileğinden veya boyun damarından h-astayı a-ni öksürtmesi y-ararlı olabilir. Öksürük, kalbi s-ıkıştırıp k-an dolaşımını sürdürür. Kalp üzerindeki s-ıkışma h-areketi aynı zamanda kalbin normal r-itmine dönmesine de yardımcı olur. Ancak h-astayı sürekli öksürmeye z-orlamak, s-tresi ve kalbin oksijen ihtiyacını artırarak kalpteki h-asarı artırıcı da e-tki yapabilir. Kalp k-rizinde öksürük gerekli zamanda ve bilinçli olursa y-ararlı olabilir.”

3-779.jpg

 

Prof. Dr. İsmet Dindar ayrıca kalp k-rizi açısından -risk grubundaki kişilerin mutlaka yanlarında 300 mg aspirin bulundurmalarını önerdi. Dindar’a göre aspirin kalbi besleyen damarlardaki kalp k-rizini t-etikleyebilecek kümelenmelerin oluşumunu e-ngelliyor. K-an sulandırıcı özelliği nedeniyle pıhtıyı önlüyor. K-riz esnasında h-astaya 4 tane çocuk aspirini yahut 300 mg’lık aspirin çiğnetilmeli. K-an sulandırıcı özelliğinin ortaya çıkması için çiğnenerek yutulması daha çabuk e-tki etmesini sağlıyor.

 
Bu haber toplam 9728 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2014 Şiir Dostları | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.