“Kimse ‘ben erkeğim başıma gelmez’ demesin”

Erkekler Baylar Dikkat

73 yaşındaki Necmi Eren 2 yıl önce m-emesinde bir kitle fark etti ve doktora gitti. Birçok yerde tahliller yapıldı ancak kimsenin aklına bunun bir m-eme t-ümörü olabileceği gelmedi. Necmi Eren, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa’da Genel C-errahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Velidedeoğlu ve ekibi tarafından a-meliyat edilerek s-ağlığına kavuşturuldu.

Doç. Dr. Velidedeoğlu, ABD’li ünlü oyuncu Angelina Jolie ile tüm dünyanın öğrendiği BRCA-1, BRCA-2 geninin erkeklerde de olabildiğini ve bu genin m-eme k-anserine neden olabildiğini söyledi. Necmi Eren ise “Kimse ‘Ben erkeğim, benim başıma gelmez’ demesin” diyerek tüm erkeklere u-yarılarda bulundu. H-astanın m-emede sertlik, m-eme başında ş-işlik, m-eme başında çökme ve c-ilt d-erisinde kızarıklık, renk değişikliği ş-ikayetleri ile geldiğini söyleyen Doç. Dr. Velidedeoğlu, h-astanın a-meliyat öncesi k-emoterapi t-edavisi gördüğünü belirtti. Doç. Dr. Velidedeoğlu, m-eme k-anseri olan erkek h-astanın durumunu şöyle anlattı: “H-astanın lokal ileri denilen m-eme k-anseri olduğu görülmüştü. T-ümörün k-emoterapi sonrası 5 santimetreye kadar gerilediğini gördükten sonra kendi onkoloji konseyimiz ile a-meliyata karar verdik. 10 gün önce de h-astanın tüm m-emesini ve koltuk altı lenf bezlerini kapsayacak şekilde mastektomi dediğimiz a-meliyatı gerçekleştirdik. K-emoterapiye kısmen yanıt aldığı için t-ümör yine b-üyüktü ve erkekte de m-eme dokusu çok az olduğu için kenarlara doğru da yine yaygın olduğu için oluşan boşluğu da h-astanın s-ırtından a-ldığımız c-ilt d-okusu ile doldurma yöntemine başvurduk.”

Türkiye’de ve dünyada m-eme k-anserinin erkeklerde çok az görüldüğünü söyleyen Doç. Dr. Velidedeoğlu, “Yurtdışı verilerine bakarsak m-eme k-anseri v-akalarının erkeklerde görülme sıklığı yüzde 0,5 ile yüzde 1 arasında değişiyor. Bu rakam Afrika’da yüzde 6’lara kadar yükselmekte. Bunun sebebi ise Afrika gibi ülkelerde k-araciğerin e-nfeksiyon h-astalıklarının daha sık görülmesi ve bunun da östrojen değişikliğine yol açması” dedi.