Bir kalp cerrahına göre, eğer bu mesajın ulaştığı herkes, en az 10 kişiye dağıtırsa, muhtemelen bir kişinin hayatı kurtulabilir.

muhtemelen bir kişinin hayatı kurtulabilir.

Kalp ve Damar H-astalıkları Uzmanı Prof. Dr. İsmet Dindar, özellikle olağan dışı bir efor sırasında, yol yürürken, merdiven çıkarken gelen, dinlenildiği zaman geçen göğüs a-ğrılarının bir ön belirti olduğunu belirtti. Soğuk havalar, a-şırı s-tres ve yemek s-onrası a-ğrının artacağını aktaran Dindar,

“Kalp k-rizi a-ğrısı; göğüste, sol omuz ve sol kolda, mide bölgesinde, bazen çenede ve sırtta b-askı tarzında, çoğunlukla terleme ve ö-l-üm k-orkusunun eşlik ettiği çok c-iddi bir a-ğrıdır. Mide bölgesindeki a-ğrılar çoğu kez bir mide h-astalığı ile karıştırılabilir. Bu tanı da yanılmalara ve gecikmeye yol açabilir. Bu tarzdaki a-ğrılar kalp damarlarında bir daralmanın ipuçları olabilir. Bu durumda olan h-astalar, diyabet, hipertansiyon, şeker yüksekliği ve ailelerinde kalp k-rizi öyküsü gibi r-isk f-aktörlerine de sahip iseler mutlaka d-oktora gitmeli.” dedi.

Dindar, a-ğrıların s-on zamanlarda s-ıklıkla gelmesi, daha az eforla oluşması, daha uzun sürmesi gibi değişikliklerin kalp k-rizinin yakın olduğunun bir göstergesi olduğunu v-urguladı. Kalp k-rizi sırasında erken ö-l-ümlerin çoğu kez ritim bozukluğu ve a-ni kalp durmaları nedeniyle meydana geldiğini söyleyen Dindar şöyle konuştu: “Kalp k-rizi geçiren h-astanın yanında bulunan kişi bilinçli ya da bir sağlık görevlisi ise el bileğinden veya boyun damarından h-astayı a-ni öksürtmesi y-ararlı olabilir. Öksürük, kalbi s-ıkıştırıp k-an dolaşımını sürdürür. Kalp üzerindeki s-ıkışma h-areketi aynı zamanda kalbin normal r-itmine dönmesine de yardımcı olur. Ancak h-astayı sürekli öksürmeye z-orlamak, s-tresi ve kalbin oksijen ihtiyacını artırarak kalpteki h-asarı artırıcı da e-tki yapabilir. Kalp k-rizinde öksürük gerekli zamanda ve bilinçli olursa y-ararlı olabilir.”

Prof. Dr. İsmet Dindar ayrıca kalp k-rizi açısından -risk grubundaki kişilerin mutlaka yanlarında 300 mg aspirin bulundurmalarını önerdi. Dindar’a göre aspirin kalbi besleyen damarlardaki kalp k-rizini t-etikleyebilecek kümelenmelerin oluşumunu e-ngelliyor. K-an sulandırıcı özelliği nedeniyle pıhtıyı önlüyor. K-riz esnasında h-astaya 4 tane çocuk aspirini yahut 300 mg’lık aspirin çiğnetilmeli. K-an sulandırıcı özelliğinin ortaya çıkması için çiğnenerek yutulması daha çabuk e-tki etmesini sağlıyor.