Bana bir şey olmaz, benim başıma gelmez.” diye düşünmeyin.

“Bana bir şey olmaz, benim başıma gelmez.” diye düşünmeyin.

Aman Dikkat…Kalp Krizi Geliyorum Diyor… “Bana birşey olmaz, benim başıma gelmez.” diye düşünmeyin. Artık son yıllarda her yaştan insan kalp krizi geçirebiliyor. Artık yaşlısı genci, kadını erkeği, zengini fakir, iyi besleneni, sağlıklısı, sporcusu demeden kalp krizi herkesin başına her an gelebiliyor.

Vücudumuz kalp krizi geçirmeden önce haber veriyor. Bu belirtilere önem vermek, dikkat etmek kalp krizi riskini azaltıyor. Başta kendi sağlığınız ve kendi hayatımız için, aşağıdaki belirtilere dikkat edip önemseyelim ve es geçmeyelim. 1- Yorgunluk: En ufak olayda ve eforda yoruluyorsanız problem var demektir. Çok kısa mesafeli yürüyüşlerde bile yoruluyorsanız oturup düşünmeniz gerekiyor. Ayrıca sık sık kendinizi yorgun ve güçsüz hissediyorsanız bunun sebebi akciğerinize yeterli miktarda kanın ulaşmamasıdır. Kronik olarak yorgunluk yaşayan kişilerin kalp krizi riski oldukça yüksektir. 2- Göğüs Ağrısı: Özellikle sol koltuk altının ağrıması önemli belirtidir. Ağrılar en fazla 15 dakika sürer. Bu yüzden bu belirtilere dikkat etmelisiniz. Kalp krizinin en önemli belirtisi göğüsün ağırması ya da sıkışarak rahatsızlık vermesidir. Göğüs ağrısı dışında vücudumuzun başka bölgesinde de ağrıya rastlanabilir. 3- Solunum Sıkıntısı:

Kalp krizi gerçekleşmeden önce solunum sıkıntısı ve nefes almakta zorluk çekersiniz. Bunun sebebi ise damarlarınız tıkanık olduğundan dolayı akciğerinize kan gitmemesidir. 4- Baş Dönmesi ve Soğuk Terleme: Aşırı terlemeye başladıysanız kalp krizi geçirebilme riskiniz yüksektir.Başınız normalden daha sık dönüyorsa bunun nedeni beyne istenilen miktardan daha az kan gitmesidir. Peki neler yapmak gerekir? Pek çok insan kalp krizi geçirdiği sırada tek başına oluyor, etrafta yardım edecek kimse yoksa hemen 112’yi arayın adresinizi verin, durumunuzu bildirin, dış kapıyı açın, komşulardan yardım isyetin, ayaklarınızı yükseğe koyup sırt üstü yatıp derin derin nefes alın. Eğer arabada iseniz hemen kenara çekip dörtlüleri yakın, 112’yi arayın konumunuzu bildirin, araçta kalmayın, dışarı çıkıp aracın bagajını açın yere uzanın ayaklarınızı tampon yada bagaja koyarak yükseltin, sizi gören diğer araçlar da mutlaka yardım için duracaktır. Her iki saniyede bir derin nefes alıp kuvvetlice öksürün ve bunu yardım gelene dek yada kalp atışlarınız tekrar normale dönene dek sürekli yapın.

Derin nefes almak ciğerleri oksijenle doldurur. Öksürmek kalbe tazyik yapar ve kan dolaşımını rahatlatır. Kalbe uygulanan bu tazyik, kalbin normal ritmine dönmesini kolaylaştırır. Bütün bunlar size, bilincinizi kaybetmeden önce hastaneye yetişecek zamanı tanır. Ayaklarınız yukarı doğru kaldırılmış olduğundan vücudunuzdaki bütün kan kalbe basınç yapacaktır. Bu pozisyonda yatmak kalbin normal çalışmaya düzenine geçmesine yardımcı olur bu konuda mümkün olduğunca çok kişiyi bilgilendirin. Bu bilgi sayısız insanın hayatını kurtarabilir, daha fazla kişinin faydalanması için, paylaşmayı unutmayın lütfen…