• BIST 9470.25
  • Altın 2488.872
  • Dolar 32.5974
  • Euro 34.7926
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Son Gelişmeler

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Son Gelişmeler
Açıklamalar Gelmeye Devam Ediyor

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Son Gelişmeler Emeklilikte yaşa takılanlar son dakika gelişmelerini sıkça takip ediyor. Erken Emeklilik Yasası (EYT) ile ilgili emeklilik tasarısı meclise sunuldu mu? Meclisin açılmasıyla birlikte tekrar gündeme gelen konu ile ilgili güncel bilgiler haberimizde yer alıyor.

1-500.jpg

EYT 2018 ile ilgili güncel konuları araştıran vatandaşlar, EYT ile ilgili müjdeli haberleri bekliyor. Emeklilikte yaşa takılanlar konusunun Meclis’te tartışılıp karara bağlanmasını isteyen vatandaşlar, EYT güncel haberlerini araştırıyor. EYT son durum nedir, EYT son dakika haberleri, erken emeklilik yasası güncel haberler sizlerle. Özellikle sosyal medyada  EYT ve emeklilikte yaşa takılanlar hashtaglerini kullanan vatandaşlar, bir olup seslerini duyurmaya çalışıyorlar. İşte EYT’de son durum ve güncel gelişmeler. Prim günü dolan ve emekli olmak için yaş kanunu bekleyenler taleplerini dile getiriyorlar. İnternet üzerinden oldukça sık bir şekilde araştırılan ve trend listelerinde ilk sıraları zorlayan bu konuyla ilgili gelişmeler aratılıyor.

2-425.jpg

Gün içinde internette en çok araştırılan konulardan birisi haline gelen EYT, Meclisin gündemine geldi mi merak ediliyor. Geçen günlerde Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, konu ile ilgili açıklamalarda bulunmuştu. İbrahim Kalın, konuyla ilgili ‘henüz kabininenin gündeminde değil’ açıklamasını yapmıştı. Peki Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili yeni bir gelişme var mı? İşte bu soruların cevabı… “Bu konu kabinenin gündeminde yok. Tabii ki Meclis ayağı ayrı bir konu. Yeni hükümet sisteminde Meclis kendi kanunlarını çıkartabilir. Bunun değerlendirmesi Mecliste yapılır ama hükümet nazarından baktığınız zaman konu bugün de geçtiğimiz toplantılarda da gündeme gelmedi. Bu konuda herhangi bir değişiklik söz konusu değil.” demişti. AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, emeklilikte yaşa takılanlar konusunda bir açıklama yaptı. Muş, “Konuyla alakalı

3-300.jpg

AK Parti Grubu olarak bir çalışmamız yok.” cümlesini kurdu. Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Sosyal Güvenlik Komisyonu Başkanı Ali Duman, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için TBMM’ye sunulan yasa teklifi kapsamında, önceki emekli maaşlarını iki katına çıkaracak düzenleme teklifinin de bulunduğunu savundu. Duman, Türkiye’deki 12.3 milyon dolayındaki emeklinin önemli bir bölümünün maaş tutarları taban aylık düzeyinde bulunduğunu belirtti ve ekledi: “1999 ve 2008 yıllarında değişen Kanunla, aylık bağlama oranlarının (ABO) düşürülmesinden ötürü, önemli sayıda emekli düşük aylık alıyor. Aylık Bağlama Oranı hesaplamasında kullanılan formül nedeniyle, 08.09.1999 öncesi SGK girişi olup emekliliğe yetecek 5000 ile 5975 günlük hizmeti tamamlamış ama hizmet süreleri artsın diye asgari ücret düzeyinde çalışmaya devam edenlere düşük emekli aylığı bağlandı. Çünkü 1999 yılı ve 2008 yıllarında çıkartılan yasalarla aylık bağlama oranları düştüğü için fazla çalışmadan kaynaklı prim ödeme gün sayısı arttığı halde emekli maaşlarının da artması gerekirken, aksine düşüyor. Açıkça söylemek gerekirse, böylesine bir uygulama dünya ülkelerinin hiçbirinde benzerine rastlanmayacak şekilde vatandaş aleyhine farklılık oluşturuyor.”

4-169.jpg

Duman, teklifin yasalaşması halinde ise; 1999 ve 2008 yıllarında emekli aylık oranlarını belirleyen ilgili yasa maddesinin yürürlükten kaldırılması ve/veya yeniden düzenlenmesi söz konusu olacağından dolayı taban aylık düzeyinde maaş alan emeklilerin, aylıklarının ortalama iki katına çıkmasıyla barınma ve gıda gibi en temel ihtiyaçların en azından rahatça karşılanabileceğini ifade etti. Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) CHP ve MHP’nin Meclis’e verdiği kanun tekliflerinin bir an önce Meclis’ten geçmesini bekliyor. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, emeklilikte yaşa takılanların sorunlarına değinerek bu kişilerin, prim gün sayısı ve belirlenen çalışma yılını tamamlayarak emekli olan ancak yaş nedeniyle emekli maaşı alamayan kişiler olduğunu bildirdi. Bu konuda ciddi mağduriyetler yaşandığına işaret eden Ömer Fethi Gürer, “Bu kesim, sorunlarının çözümü için tüm siyasi partilere başvuruyor, ’biz haksızlığa uğradık’ diyor.” ifadesini kullandı. CHP’li Gürer, ülkede binlerce kişiyi ilgilendiren bu soruna mutlaka çözüm bulunması gerektiğini vurgulayarak, “Bu kişilere verilecek ücretler gündeme getiriliyor. İstenirse buna çözüm bulunabilir; tüm siyasi partiler birlikte oturur ve bu sorunu çözebilir. İktidar, toplumdan gelen bu sese kulak vermelidir. Vatandaş, emekli olmuş ancak maaş alamıyor.

1-500.jpg

Bu kişiler arasında hasta olanlar, sorunlu olanlar olabilir. Bunların mağduriyeti giderilmelidir.” değerlendirmesinde bulundu. MHP Kahramanmaraş Milletvekili Sefer Aycan ise EYT konusunda yaptığı açıklamada “Bu konuyla ilgili bizim de kanun teklifimiz var. Bu konuyla ilgili hükümetin de çalışması var. Ortak karar haline gelirse biz destekliyoruz. Emeklilikte yaşa takılanların bu sorundan kurtulması, bizim seçim vaatlerimiz arasında bulunuyor.” dedi. EYT ile ilgili bir hamle de MHP’den geldi. MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem EYT için kanun teklifi verdi. Erdem TBMM’de “Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili kanun tekliflerimizi verdik. Türk milletinin nerede sorunu varsa bununla ilgili çözümlerin mutlaka bulunacağına inanıyoruz.” şeklinde konuştu. Konuyla ilgili yaşanan gelişme milyonlarca emekli adayını heyecanlandırdı.

2-425.jpg

Bu haber toplam 7469 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2014 Şiir Dostları | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.