• BIST 8718.11
  • Altın 2246.452
  • Dolar 32.3304
  • Euro 35.1901
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 2 °C

Asgari Ücrette Son Rakamlar

Asgari Ücrette Son Rakamlar
Asgari Ücrette Son Rakamlar

Asgari Ücrette Son Rakam Nekadar…Asgari ücrette önemli bir gelişme yaşandı. Pazarlıklarda son rakam… 2 bin 600 TL oldu. Milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücrete yapılacak zam oranı aralık ayında belli olacak. Ama şimdiden flaş gelişmeler yaşanıyor…

1-642.jpg

Yıl sonunda işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanıp 2019’da geçerli olacak asgari ücreti belirleyecek. Ancak işçi tarafı erken harekete geçirdi. Toplantıların başlamasına 2.5 ay kala konuyu tartışmaya açan işçi tarafı bu yıl yapılacak zammın en az yüzde 25 olmasını isteyeceklerini belirtirken, işverene verilen desteklerin işçilerden esirgenmemesini talep etti. Türk-İş ve DİSK gibi sendikalar işçilerin toplantıda gündeme getireceği diğer talepleri belirlemek üzere görüşmelere başladı. Masanın işveren tarafında henüz net bir teklif ortaya çıkmazken işverenlerin hükümetten asgari ücretliye verilen aylık 100 liralık desteğin kapsamının artırılması ve sürenin uzatılmasını talep edecek. Geçen yıl aralık ayında toplanan komisyon ilk 2 görüşmede ortak bir sonuca ulaşamamış 3’üncü görüşmeden 2018 yılı için yüzde 14.2’lik bir zam kararı çıkmış ve asgari ücret net 1.603 lira olmuştu. 2016 ve 2017’de devlet tarafından işverene, asgari ücret destek uygulaması kapsamında aylık 100 lira ödeme desteği sağlanmıştı. Geçen yılın sonunda işverenlerin talebi üzerine bu uygulamanın 2018’de de devamına kadar verilmiş ancak süre 9 ay olarak belirlenmişti. Şimdi işveren bu desteğin önümüzdeki yıl daha kapsamlı bir şekilde sürdürülmesini istiyor.

2-551.jpg

Asgari ücret toplantıları için Aralık ayının beklenmemesinin gerektiğini ifade eden Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Başkanı Arzu Çekezoğlu, 2019’daki ücret artışını konuşmadan önce 2018 için acil bir toplantı yapıp kayıplarını telafi edilmesi gerektiğini söyledi. Çerkezoğlu, gelecek yıl için asgari ücret konusunda da taleplerinin yüzde 50’lik bir zam oranı olduğu söyledi ve ücretin en az 2 bin 600 lira olması gerektiğini belirtti. Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Başkanı Ergün Atalay, yapılacak görüşmeler öncesinde bu yıl pazarlıkların 2 bin liradan açılması gerektiğini söyledi Esnafın can suyu, işverenin nefes kredileri ile desteklendiğini belirten Atalay…“6 milyon asgari ücretli 1.603 lira ile geçinmeye çalışıyor. Her kesimin düşünülmesi gerekiyor” dedi. Gelecek yıl için asgari ücret pazarlıkları erken başladı. İşçi sendikaları enflasyondan kaynaklanan kayıpların telafi edilmesini isterken Türk-İş asgari ücretin 2 bin TL, DİSK 2 bin 600 TL olmasını talep etti. İşverenin önceliği 100 liralık asgari ücret desteğinin 2019’da da devam etmesi oldu.

3-397.jpg

 

Bu haber toplam 5763 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2014 Şiir Dostları | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.