• BIST 9693.46
  • Altın 2509.849
  • Dolar 32.5726
  • Euro 34.779
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C

Bu Görüntüler Türkiye'den ... Manyetik Alan Yüzünden Gelmiyorlar

Bu Görüntüler Türkiye'den ... Manyetik Alan Yüzünden Gelmiyorlar
Gelmiyorlar

Konya’nın Kulu ilçesinde, çoğu flamingo olmak üzere 185 kuş türüne ev sahipliği yapan Düden Gölü’nde, kontrolsüz sulama ve küresel ısınma nedeniyle başlayan kuraklık yüzünden kuşların yaşam alanı daralmaya başladı. Kulu ilçesinin 5 kilometre doğusunda

1-292.jpg

ve yakınındaki Tuz Gölü’nün kuzeyinde yer alan, halk arasında ‘Kulu Gölü’ olarak da bilinen Düden Gölü, 860 kilometrekare alana sahip, kapalı ve sığ olma özelliği taşıyor. Göl; flamingo, yaz ördeği, Macar ördeği, pasbaş patka, dikkuyruk, kılıçgaga, büyük cılıbıt, Akdeniz martısı ve gülen sumru gibi 185 türden yaklaşık 42 bin kuşa ev sahipliği yapıyor. Göl, Değirmenözü Çayı olmak üzere çevresindeki küçük derelerden besleniyor. Gölde kuşların üreme kolonileri bulunan 9 küçük ada, ilkbahar ve yaz aylarında otlarla kaplanıyor. Kuşların çoğu flamingo olduğu için ‘flamingo cenneti’ de denilen gölde, kontrolsüz sulama ve küresel ısınmadan nedeniyle kuraklık meydana gelince kuşların da yaşam alanı daralmaya başladı. KAZLAR, MANYETİK ALAN NEDENİYLE 5-10 YILDIR GELMİYOR” 

2-241.jpg

KAZLAR, MANYETİK ALAN NEDENİYLE 5-10 YILDIR GELMİYOR” Kulu Belediye Başkanı Ahmet Yıldız, gölün kurumaması için ellerinden gelen her şeyi yapmaya çalıştıklarını söyledi. Gölün ‘özel çevre’ statüsünde olduğunu kaydeden Yıldız, ”Burada yaklaşık 42 bin kuş var. Bunlar da takriben 185 türden; ama içerisindeki en önemlileri Türkiye’de nesli tükenen türlerden bir tanesi dikkuyruk. Dikkuyruğun üreme alanları burasıydı. Kazlarımız vardı. Manyetik alan nedeniyle birçoğu 5- 10 yıldır gelmiyor. Burada ciddi manada flamingo popülasyonu var. Çok müthiş bir üreme alanı oluştu. Bu kuşlar yaz- kış buradalar. Kırmızı kurtçuklar oluşuyor gölde, onunla besleniyorlar” diye konuştu.

3-188.jpg

Gölü korumaya çalıştıklarını vurgulayan Başkan Yıldız, ”Arıtma tesisi kurduk ve arıtılan su oraya akıyor. Yoğun tuz nedeniyle gölün etrafından ağaç yetişmiyor. Su seviyesi yağışlarla artıyor; ama korumak lazım. Göle kurulan sulamayla ilgili her şeyi yasakladık. Değirmenözü Çayı’yla gölün kurumasını engellemeye çalışıyoruz. Zaman zaman su seviyesi azalıyor. Hayvanların yaşamasına engel bir durum yok; ama yaşam alanları daralıyor” dedi.

4-101.jpg

Bu haber toplam 3475 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2014 Şiir Dostları | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.