• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

TÜM ÇALIŞANLARI İLGİLENDİRİYOR PARANIZI ALIN

TÜM ÇALIŞANLARI İLGİLENDİRİYOR PARANIZI ALIN
Açıklama Yapıldı

Bu haber bütün çalışanları ilgilendiriyor. Bordronuzu imzalamış olsanız bile o parayı alabilirsiniz! Peki neler yapmalısınız, işte hepinizi ilgilendiren o haberin detayları. Fazla mesai ücretleri, işçi ile işveren arasındaki önemli anlaşmazlık konularından birini oluşturuyor.

1-395.jpg

İşverenler, ileride fazla mesai davasıyla karşılaşmamak için fazla mesainin ücrete dahil olduğuna ilişkin işçiyle sözleşme yapıyor. Sözleşmeyi ve bordroyu imzalayan işçi, hak ararken zorluklarla karşı karşıya kalabiliyor. Kanuna göre, işçilerin haftalık çalışma süresi 45 saat. Bu süre, haftanın 6 gününe 7.5 saat olarak bölünebilir. Haftada beş gün çalışılan iş yerlerinde ise günde 9 saat çalışma yapılabilir. Fazla mesai süreleri hesaplanırken, yarım saate kadar olan çalışmalar 30 dakika, yarım saati aşan çalışmalar ise 60 dakika kabul ediliyor. Fazladan 40 dakikalık çalışma için bir saatlik fazla mesai parası ödenmesi gerekiyor. Fazla çalışma yaptırmak için işçinin onayının alınması zorunlu. Onayın her yılın başında yazılı olarak alınması gerekiyor. Fakat, yazılı onay olmasa bile bir defa fazla çalışma yapıp ücretini alan işçinin "onay verdiği" kabul ediliyor. Bununla birlikte, fazla çalışma yapmak istemeyen işçi, işverene verdiği onayı 30 gün önceden yazılı bildirimde bulunmak kaydıyla istediği an geri alabilir. Fazla mesai parasının ücrete dahil edildiği durumlarda günlük 11, yıllık 270 saati aşan kısım için işçinin, parasını isteme hakkı bulunuyor. Haftalık çalışma süresi 45 saati aşan işçiye, her bir saat fazla çalışma için, normal çalışma ücretinin yüzde 50 fazlası ödenir.

2-996.jpg

Örneğin, asgari ücretle çalışılan bir iş yerinde normal saat ücreti 8.90 lira. Bir saat fazla çalışma için işçiye 13.30 lira ödenmesi gerekiyor. Bazı iş yerlerinde haftalık çalışma süresi 45 saatin altında, örneğin haftada 30 saat olarak belirlenebiliyor. Bu iş yerlerinde haftada 30 saati aşan süreler için saat başına ücretin yüzde 25 fazlasıyla ödenmesi gerekiyor. İşçiler, isterlerse, fazla çalışmalar karşılığı zamlı ücret yerine fazla çalıştığı her saat karşılığında 1 saat 30 dakikayı serbest zaman olarak kullanabilir. İşçi, hak ettiği serbest zamanı altı ay içerisinde, ücretinde bir kesinti olmadan, çalışma süreleri içinde kullanma hakkına sahip. Fazla mesai ücretleri hesaplanırken, son ücret değil, çalışılan dönemdeki ücret esas alınıyor. Her dönemin fazla mesai ücreti ayrı ayrı hesaplanıyor.

Bu haber toplam 4267 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2014 Şiir Dostları | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.