• BIST 8908.35
  • Altın 2240.294
  • Dolar 32.337
  • Euro 35.0975
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C

Faydaları bilimsel olarak kanıtlanmış şifa meyvesi

Faydaları bilimsel olarak kanıtlanmış şifa meyvesi
Sağlık Faydalı Bilgiler

Daha çok Kayseri’nin Bünyan ilçesi ile civarında yetişip “gilaburu” adıyla bilinen bitkinin faydaları bilimsel olarak kanıtlandı. Türkiye’nin farklı bölgelerinde “gilabolu, giraboru, kirabolu, frenk üzümü” gibi çeşitli isimlerle anılan gilaburu, içeriğindeki mineraller ve asit dolayısıyla “gençlik iksiri” olarak da anılıyor.

meyva.jpeg

İşte gilaburu bilmediğiniz faydaları… Çoğunlukla Kayseri’nin Bünyan ilçesi ile civarında yetişen ve “gilaburu” bitkisi, böbrek taşı düşürme ve ağrı kesici özelliğinin bilimsel olarak kanıtlanmasıyla eczanelerde takviye edici gıda olarak satılıyor. Özellikle böbrek taşı hastalarının yakından tanıdığı, Türkiye’nin farklı bölgelerinde “gilabolu, gilaboru, giraboru, kirabolu, frenk üzümü” gibi çeşitli isimlerle anılan gilaburu, içeriğindeki mineraller ve asit dolayısıyla “gençlik iksiri” olarak da anılıyor. Üzüme benzeyen kırmızı meyvesi ve çalı şeklinde bitkisiyle bilinen gilaburu, yöre halkı tarafından toplanıyor ve meyve suyu olarak tüketiliyor. Ekim ayının ilk haftasında hasadı tamamlanan gilaburu, salamura olması için şişelere doldurularak bekletiliyor. Kış aylarında meyvesi ezilen gilaburu tatlandırılarak meyve suyu şeklinde içiliyor. Bünyan Belediye Başkanı Şinasi Gülcüoğlu, ilçeye özgü aromatik bir meyve olan gilaburunun tanıtımının yapılması yönünde göreve geldikleri günden bu yana çeşitli çalışmalar yaptıklarını, üreticileri bilgilendirdiklerini, şişelenmesini ve paket çayını hazırladıklarını belirtti. Coğrafi işaret için de başvuruda bulunduklarını hatırlatan

meyva2.jpeg

Gülcüoğlu, gilaburunun tıp otoriterilerinin de kabul ettiği birçok hastalığın tedavisinde kullanıldığını dile getirdi. “Farmakognozi bilimiyle uğraşan bir grup araştırmacı, gilaburu meyvesinin tıptaki yararına ilişkin ciddi çalışmalar yapıyor. Birçok hastalığa, özellikle böbrek taşına, önleyici anlamda kanser hastalığına, tansiyona faydası olduğu bilinen gilaburu, ABD’de tablet şeklinde satılıyor. Belediye olarak biz de bu meyvenin hak ettiği değeri görmesi için gerekli çalışmaları yapıyoruz. Ciddi bir talep var, Türkiye içinde olduğu gibi yurt dışından da talep alıyoruz.” Bitkinin halk arasındaki geleneksel kullanımını bilimsel olarak incelediklerini anlatan İşcan, şöyle konuştu: “Biz halkın arasında bilinen faydalarını bilimsel temellere oturttuk. Böbrek taşı düşürmesi özelliğinin klinik öncesi ve klinik çalışmaları yapıldı. Böbrek taşı düşürdüğü doğrulandı bu çalışmalarla. Ağrı kesici etkisi de bilimsel deneylerle doğrulandı. Bu bilimsel çalışmalar ışığında ürünü ticarileştirmek için Ankara Üniversitesi Teknopark’ı bünyesinde bir şirket kurduk. Önce pilot üretim yaptık, daha sonra da endüstriyel üretim yaptık.

meyva3.jpeg

Bitkinin içindeki klorojenik asit üzerinden bitkisel ekstreyi standart hale getirdik. Şu anda eczanelerde satılıyor. İlk 30 bin kutuyu ürettik. ABD’deki İlaç ve Gıda Dairesinin gerekliliklerine uyarak ham maddeyi ABD’ye ihraç ettik geçen yıl. ABD’de ‘Gilaburu +PP’ adıyla satılıyor. Kayseri’de yetişen bir bitki bugün ABD raflarında. Tarım Bakanlığından onay alınmış takviye edici gıda olarak satılıyor.”

Bu haber toplam 3415 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2014 Şiir Dostları | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.