• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C

DİKKAT BU HABER MİLYONLARCA ÇALIŞANI İLGİLENDİRİYOR

DİKKAT BU HABER MİLYONLARCA ÇALIŞANI İLGİLENDİRİYOR
Herkese o para verilecek!

Dikkat bu haber tüm çalışanları ilgilendiriyor. Sakın SGK'dan paranızı almayı unutmayın! Hastalanılmış olduğunızda, rapor aldığınızda, işe gitmediğinizde, İşçinin iş kazası, meslek hastalığı yada analık sebebiyle çalışamaması halinde, geçici iş göremezlik

1-202.jpg

durumunda sosyal Güvenlik Kurumu ( SGK) tarafınca rapor parası (iş göremezlik parası) ödeniyor. Böylece, çalışamadığı günler için işçi maaş da alamamışsa kendisine maddi destek sağlanmış oluyor. Haberin devamını dikkatli okuyun. Hastalık parası veya istirahat parası da denilen ödenek, sıhhat sebebiyle çalışılamayan günler için örutubet taşıyor. İşletmelerin bir kısmı da söz konusu çalışılamayan günler için maaştan kesinti yaparak, çalışanını SGK’dan alacağı ödenekle eksiği tamamlamaya yönlendiriyor. Bir SGK müdürlüğü ayda yaklaşık 7-8 bin iş göremezlik dosyası açıyor. Ancak uygulamada Türkiye genelinde düşünüldüğünde binlerce çalışanın rapor parası, SGK hesabında kalıyor.

2-646.jpg

Çünkü işverenlerin önemli bir kısmı rapor alan çalışanın maaşından o günler için kesinti yapmadığı için, ay başında maaşını tam gören çalışan ayrıca SGK’daki rapor parasının peşine düşmüyor. ÖDENEK NASIL HESAPLANIYOR? İş göremezlik ödeneği her ayın 8 ile 14’ü arasında çekilmek üzere SGK tarafından işçi adına banka hesabına yatırılıyor. ÖDENEK NASIL HESAPLANIYOR? Ancak paranın bu tarihler arasında çekilmemesi halinde, ödenek SGK hesabına geri dönüyor. Rapor parasının unutulması halinde emanet hesapta kalıyor. 5 yıl içinde çekilmemesi halinde rapor parası süre aşımına uğruyor. Bir günlük iş göremezlik ödeneği rapor tarihinden önceki 3 aylık brüt kazanca gore hesaplanıyor. 3 aylık brüt kazanç, 90’a bölünerek gmeşhurk brüt kazanç hesaplanıyor. Çıkan gmeşhurk rakamın ayakta tedavilerde 3’te 2’si, yatarak tedavilerde ise yarısı alınarak raporlu gün sayısıyla çarpılıyor. Buna bakılırsa 2018 için 2.029 liralık brüt asgari ücret üzerinden hesaplandığında örneğin hastalık halinde ayakta tedavide gmeşhurk rapor parası 45, yatarak tedavide ise 33.8 lira üzerinden hesaplanıyor. Brüt asgari ücret arttıkça bu rakamlar da artıyor.

3-371.jpg

Asgari ücret üzerinden hesaplandığında, hastalık sebebiyle ayakta tedavi görerek 20 gün rapor alan bir çalışanın rapor parası 810 lira, yatarak tedavide ise 608 lira tutuyor. Örneğin 4 bin lira brüt ücret üzerinden hesaplarsak bu rakamlar sırayla 1.600 ve 1.200 lira olarak yatırılıyor. İş kazası halinde asgari ücretlide aynı süre için rakam 900 lira oluyor. 5 ŞARTTAN BİRİ SON 1 YILDA en az 90 GÜN PRİM 1- Son 1 yılda en az 90 gün prim şartı var. İş kazası, meslek hastalığı, hastalık yada analık hallerinden biri nedeniyle geçici iş göremezlik durumu yaşanmış olmalı. 2- toplumsal Güvenlik Kurumu tarafınca yetki verilmiş hekim ve sağlık kurullarından sıhhat raporu alınması gerekiyor.3- Köy yada mahalle muhtarları ile hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına çalışanlara geçici iş göremezlik ödeneği ödenebilmesi için prim borçlarının olmaması ve yatarak tedavi görmeleri sebebiyle geçici iş göremezliğe uğramaları lüzumlu.4- Sigortalıların hastalık sebebiyle geçici iş göremezlik ödeneği alabilmeleri için iş göremezlik durumunun başladığı tarihten önceki bir yıl içinde minimum 90 gün sigorta priminin bildirilmiş olması gerekiyor. 5- Kendi hesabına çalışanlamış olur, esnaf ve sanatkâr siciline kayıtlı olanlar ve tarımsal faaliyette bulunanların analık nedeniyle geçici iş göremezlik ödeneğinden yararlanabilmeleri için doğumdan önceki bir yıl içinde minimum 90 gün kısa vadeli sigorta priminin bildirilmiş olması gerekmektedir.Rapor parasının ödenmesinde gün sınırlaması yok. Kurul raporu olduğu sürece, işçi yıl boyunca istirahatli olduğu gün sayısı kadar rapor parası alabilir.

4-193.jpg

İşçinin tek hekimden aldığı rapor sayısının bir takvim senesinde 40 günü aşan kısmı, tek hekimden alınan 10 gmeşhurk raporun aynı doktor tarafından yenilenmesi durumunda, arada boşluk bulunması durumları dışında örneğin bir yılda 360 gün süresince heyet raporu alabilen bir işçiye 360 günün tamamı için dahi rapor parası ödenir.Hastaneye gidildiğinde iş göremezlik raporu düzenlenirken 10+10+10 kuralı uygulanıyor. Yani doktor önce 10 günlük rapor düzenliyor. Daha sonra gidildiğinde hastanın durumuna bakılarak bir 10 günlük süre daha verilebiliyor.Ancak 3’üncü 10 günlük raporun alınabilmesi için sıhhat kurulu şartı aranıyor. Doğrusu raporun hastanenin sıhhat kurulunda değerlendirilmesi, eğer hastanede kurul yoksa çalışanın mevcut olan hastaneye yönlendirilmesi gerekiyor.Bunun dışında iş göremezlik raporu mevzusunda çalışanın sıhhat durumu haricinde, ofis ya da fabrika çalışanı olması şeklinde bir özel durum dikkate alınmıyor. Raporun süresi, doktorun hastanın durumuna bakılırsa yapacağı değerlendirmeye bağlıSGK sigortalıya geçici iş göremezlik ödeneğini raporun 3’üncü gününden itibaren ödemeye başlıyor. Çünkü ilk 2 gün iş göremezlik ödeneği kapsamında rapor süresi olarak görülmüyor.İlk 2 gmeşhurk ücretin işveren tarafından ödeneceğine dair yasada bir madde de söz mevzusu değil. Ancak iş kazası sebebiyle alınan raporlar için SGK rapor alınan her günü ödüyor.

1-202.jpg

Ek olarak iş kazasında geriye dönük 90 gün prim şartı da aranmıyor.Hastalıktan dolayı ayakta tedavi ile 20 gmeşhurk rapor alan bir sigortalı (18 gün için ödeme yapılıyor) 810 TL Hastalıktan dolayı yatarak tedavi ile 20 günlük rapor alan bir sigortalı (18 gün için ödeme yapılıyor) 608 TL İş kazasından dolayı ayakta tedavi ile 20 günlük rapor alan bir sigortalı (20 gün için ödeme yapılıyor) 900 TL Doğum öncesi ve doğum sonrası rapor alan annelere 112 gmeşhurk toplam istirahat için 5040 TL NOT: 2018’de 2.029 TL brüt asgari ücret üzerinden hesaplandığında ödenecek bir gmeşhurk en düşük iş göremezlik ödeneği ayakta tedavide 45 TL, yatarak tedavilerde ise 33.8 TL olarak uygulanıyor. Brüt maaş yükseldiğinde bu rakamlar da artıyor.

Bu haber toplam 11657 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2014 Şiir Dostları | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.